Krok vpřed a několik vzad a stranou

Dnes s dovolením autorky příspěvek „jen“ sdílíme. Myslím si, že je důležité vědět a znát, o čem naši zastupitelé rozhodují, a co to znamená pro nás, „obyčejné lidi“.

Poslanci minulý týden (6. května 2020) schválili zrušení povinné maturity z matematiky. Bohužel k tomu přilepili:

Zrušení Národního programu vzdělávání a zpodrobnění učiva v RVP. Prakticky to znamená, že MŠMT dostává absolutní pravomoc nad obsahem učiva.

Zmocnění ředitelům pro kompletní zákaz mobilů ve školách a školských zařízeních. Takže i v družině, v jídelně, v DDM, dětských domovech, na tzv. intrech (domovy mládeže pro středoškoláky).

Pište svým senátorům, ti to ještě můžou vrátit. Co víc, můžou k tomu ještě přihodit zákonný rámec pro distanční vzdělávání, protože podzimní návrat k běžnému provozu je nejistý.

(Abychom byli fér, přilepili k tomu ještě několik dalších celkem rozumných změn, například lepší financování školních výletů.)

Zdroj: Sněmovní tisk číslo 645. Jedná se o pozměňovací návrhy A18, A19 a G1 až G3. https://www.psp.cz/sqw/historie.sqw?o=8&T=645

Pokud s návrhem nesouhlasíte ve stávající podobě, napište svým senátorům. Autorka problémy schválené novely podrobně vysvětluje v dopise, který senátorům poslala; neváhejte se inspirovat či převzít argumentaci z dopisu, pokud s ní souhlasíte.

Zdroj: Řešení problémů ve škole, stížnosti na učitele a školy

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *