ZŠ Letokruh

Web: https://www.skolaletokruh.cz
Sídlo: Terezy Novákové 1947/62a, 621 00 Brno-Řečkovice

V Letokruhu se žáci učí prožitkem, skrze příběhy a v souvislostech. Každý týden je součástí výuky “výprava za poznáním”, kdy žáci vyrážejí na výlet do přírody nebo za kulturou. Ve škole uplatňují prvky osvědčených a známých pedagogických směrů, jako je Waldorf a Montessori. Den je rozdělený do bloků, často se realizuje projektová výuka.

Update 2024

Škola prošla za posledních několik let obměnou pedagogického sboru, což má za následek velký posun v aplikaci původní pedagogické koncepce směrem k hlavnímu proudu vzdělávání.

2 odpovědi na “ZŠ Letokruh”

  1. Letokruh je v soucasnosti škola, ktera smeřuje k režimu klasických státních škol, s pozadavky na striktni dodrzovani pravidel. Pokud dite prijde o minutu po stanovenem case zacatku vyucovani, uz je to neprijemne komentovano a rodice jsou popotahovani, ze jejich dite chodi pozde. Resi se vetsi absence ve skole, pokud je dite nemocnejsi, neni to ve skole zadano. Je striktne pozadovano noseni papucek i pres to, ze ve skole je velmi teplo a prostory skoly jsou skromne.

    Komunikace v ramci skoly je velmi spatna, i pres certifikaci Rodice vitani, kterou se skola pysni. Takze misto osobnejsiho pozadavku na dodrzovani pravidel, se o vecech dozvite napr. z mesicniho planu, kde na Vas cervene tucne sviti „prosime, aby deti nosili prezuvky“, ktere postupne vice a vice „cervena“ a „tucni“. Nebo si Vas najednou pozvou do skoly na „pokarani“. Pokud ma rodic jakoukoliv potiz, kterou by chtel resit s vedenim skoly, je prakticky nemozne dosahnout cehokoliv, jednoduse proto, ze ze strany vedeni neni vule, nebo ji alespon neprojevuje pri jednani s rodicem. Clovek musi vzit skolu jednoduse takovou, jaka je.

    Puvodni myslenka skoly, ktera je pro zatim propsana do internetovych stranek skoly, uz bohuzel temer vymizela. Ranni kruhy, krome pondelniho, kdy deti povidaji, jak se meli o vikendu, byly zrusene, ze zbytecne zdrzuji od dodrzovani planu uciva. Zviratka ve tridach, ktere podporuji nutnost vzajemne domluvy deti pri peci o ne, uz taky nehledejte. Projektove dny, kdy deti chodily do okoli skoly nebo do zahrady a spolupracovaly skrze rocniky na plneni ukolu, se zmenily na vylety do knihovny, kina, divadla, vystavy, kdy obcas vyrazi vice trid spolecne. Pripadne vice trid spolecne vyrazi do mistniho sokola na telocvik.

    Velka vyhoda skoly je krasna zahrada, o kterou je zatim dobre pecovano na brigadach rodici, v chranene lokalite mimo silnici hned za budovou, kde maji deti moznost si bezpecne hrat o prestavkach a ve druzine. Ve druzine se zatim drzi uzasna pani, ktera s detmi chodi poctive ven temer kazdy den za kazdych podminek a detem se ve druzine neuveritelnym zpusobem venuje. Vzhledem k velke cetnosti stridani pedagogu a druzinaru ve skole ale neni zaruceno, ze bude pani druzinarka ve skole i pristi rok.

    Co se tyce ucitelskeho sboru, neni vitana vetsi „alternativni“ aktivita, duraz je davan na dodrzeni planu uciva a dobrani vsech ucebnic urcenych na dany rok. Pristup ucitelu se velmi ruzni, nekteri nedostatek casu kompenzuji velkym mnozstvim domacich ukolu. V dusledku to ale znamena velky pohyb ucitelu ve skole, na kterem je videt, ze ve skole zustavaji ucitele, kteri nemaji problem s klasickou vyukou a vyzadovanim zminenych pravidel po rodicich.
    Velka fluktuace je i v radach rodin ve skole. Hodne rodin, ktere chteli usetrit deti pristupu statnich skol, casem zjisti, ze realita ve skole je jina, nez si mysleli a odejdou. Naopak nastupuji do ruznych trid deti, ktere meli ve statni skole rozlicny problem, a pro takove deti, je skola zlepsenim. Kontrolka by ale mela rodicum zacit svitit v okamziku, kdy zjisti, ze aby se dite mohlo dostat do skoly, musi absolvovat tzv. Letokrouzek za nemaly poplatek, u ktereho si nejsem jista, co jeho cilem. A dalsi kontrolka by mela zacit zarit a blikat ve chvili, kdyz zjistite, ze do skoly neberou automaticky sourozence.

    To bych brala asi jako zaver – Letokruh rozhodne neni pro rodiny, ktere zastavaji respektujici vychovu a cekaji od skoly nejakou spolupraci v tomto smeru (internetove stranky v tomto nejsou aktualizovane). Je ale pro rodiny, ktere zastavaji klasicky pristup ke vzdelavani a chteji „neco trochu lepsiho“, nevadi jim domaci ukoly a prubezne testovani a zkouseni deti. Deti se ve skole v dany rok uci to, co deti ve statni skole.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *