ZŠ Ježek bez klece

Web: https://jezekbezklece.cz/
Sídlo: Lidická 6a, Brno
Typ: ZŠ, gymnázium

Filozofie školy:

Jsme soukromá základní škola 1. a 2. stupně v Brně

Naši školu lze charakterizovat jako prostředí svobodné, ve kterém se cítí dobře jak žáci a jejich rodiče, tak zaměstnanci. Vytváříme školu, která je otevřena všem, díky které se v životě děti neztratí, která v nich nezabije úžasnou jedinečnost a která jim nevezme tolik potřebnou svobodu.

Kdo nás inspiroval

Velkou inspiraci nacházíme již u J. A. Komenského, M. Montessori i její žačky H. Parkhurst. Našimi vzory jsou třeba i A. S. Neill (a jeho známý Summerhill), John Holt, P. Gray, manželé Kopřivovi a Jana Nováčková (Respektovat a být respektován), N. Aldort, J. Dušek, Louise Romain (Nenásilná komunikace), T. Hajzler a mnoho dalších. Celé je to ale nejvíc o nás. To my všichni v JbK jsme si sami sobě navzájem tou největší inspirací. To my jsme těmi, kteří si tu utváří jedinečnou atmosféru.

Od září 2022 otvírá gymnázium.

Jedna odpověď na “ZŠ Ježek bez klece”

  1. Naše děti tuto školu navštěvovaly v prvním roce jejího fungování. Z našeho pohledu je ve škole opravdu velmi vysoká míra svobody. Děti si svobodně volí na čem budou pracovat, jakým tempem, s kým budou spolupracovat. Trochu jsme postrádali podporu ze strana průvodců ve smyslu nabízení nějakých činností pro děti a nabízení pracovním materiálů (učebnice, pracovní listy,…). Také jsme zde narazili na problém s dodržováním pravidel ze strany dětí. O pravidlech se velmi diskutovalo, nebylo však možno dosáhnout toho, aby byla dodržována. Na druhou stranu se zde děti naučily vyjádřit a obhájit svůj názor, být zodpovědné za svoji práci a za vztahy se svým okolím. U této školy považuji za velmi důležité se opravdu podrobně věnovat úvodnímu rozhovoru s průvodci/paní ředitelkou a ujištění se, že jsou hodnoty rodiny v souladu s hodnotami této školy.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *