Dlouhodobé plány se ZŠ Botanická

Nedlouho po začátku druhého pololetí se rodiče ZŠ Botanická dozvěděli, že se jejich škola bude rušit. O předběžně dostupných informacích jsme informovaly v minulém článku. Ve středu 19. února proběhlo na úřadu MČ Královo Pole setkání zastupitelů s občany, kde se důvody a důsledky změny projednávaly.

ZŠ Botanická je malá, téměř rodinná škola se 147 žáky, která sdílí prostor budovy se sportovním gymnáziem. Vedení školy se podařilo vytvořit vzdělávací prostor, kam své děti dávají rodiče i z jiných městských částí – a to je nyní jeden z argumentů, proč nemá úřad zájem na jejím zachování. Dvě třetiny žáků jezdí z jiných částí Brna, než je Královo Pole.

Cílem úřadu je činnost školy postupně utlumit. To znamená papírově sloučit školu se ZŠ Staňkova, díky tomu nemuset vypsat zápis do 1. třídy, současné žáky nechat dochodit. Sportovní gymnázium Ludvíka Daňka, které prostory akutně potřebuje, souhlasilo s postupným uvolňováním tříd. Jakým způsobem budou pokryty úvazky učitelů, pro které je ve školách v Králově Poli dle slov radnice využití, není po setkání jasné. Na otázku sjednocování školního vzdělávacího programu (ŠVP) se od zastupitelů vyskytly protichůdné odpovědi, nicméně na tyto má dle zastupitelů odpovědět nová ředitelka ZŠ Staňkova na setkání v prostorách školy na Botanické v úterý 25. 2. 2020.

Výhledově, tedy do osmi let, se ZŠ Botanická zruší. Ve stejném časovém horizontu má vzniknout nová škola v místech nové výstavby na Kociánce, kde je očekávána poptávka po základní škole. MČ Královo Pole si nechává vypracovat studii, kam nejlépe školu umístit.

Papírově je tedy vše v pořádku. Počet královopolských žáků z původní školy se snadno přesune jinam, pro učitele úvazky jsou, co na tom, že na různých školách, třídní kolektiv se trhat nebude, tak je jedno, co bude s nějakým ŠVP. Až zanikne, otevřeme jinde novou. Vůle zachovat vyhledávanou školu, zdá se, není, škola jako škola.

Skutečně? Co můžeme, a co chceme udělat, aby se základní vzdělání nezměnilo jen na kupecké počty? 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *